Het Houtpaard
De onvermoeibare, harde werker.
Emotie: moed & woede
Zwakke organen: lever en gal
Houtpaarden noemen we de onvermoeibare, harde werkers omdat deze paarden een geweldige hoeveelheid energie bezitten. Van ’s morgens vroeg tot ’s avonds laat willen ze knallen en het liefst in de vorm van een competitie. Houtpaarden nemen zelf graag de leiding. Door het impulsieve gedrag zijn ze zeer gevoelig voor blessures. Vanaf jonge leeftijd zien ze er al gespierd en atletisch uit. Overvraag deze paarden niet, want ze zullen zelf niet aangeven dat het genoeg is! Houtpaarden kunnen absoluut niet tegen hun verlies, ze raken dan gefrustreerd.
Karakter van het Houtpaard
Het houtpaard staat ’s ochtends vol ongeduld te trappelen om aan het werk te gaan. Hij wil als eerste naar de racebaan worden gebracht, moet voorop. Competitie is zijn grootste genot. Hij is vastbesloten en energiek. Hij houdt van hard rennen en hoog springen en heeft een hekel aan autoriteit. Het houtpaard houdt alles in zijn omgeving in de gaten. Vaak is dit dan ook de drijvende hengst in de kudde.
Dit paard is moeilijk te trainen, want de competitie gaat hij ook aan met zijn trainer. Eigenlijk traint hij als het ware de trainer. Zijn vastbeslotenheid eist nog net even iets meer vastbeslotenheid van zijn trainer. Geen paard voor beginners, maar voor mentaal sterke ruiters kan het houtpaard een geweldig paard zijn. In ongeoefende handen kan hij een ware kwelling zijn. Door zijn vechtersmentaliteit moet dit paard soms tegen zichzelf beschermd worden.
Toelichting op de beschrijving van het karaktertype
In deze beschrijving wordt het karakter van een voorbeeld-houtpaard geschetst. Er zijn vijf hoofdkaraktertypes, waarvan dit er één is. Het is de bedoeling dat er herkenbare eigenschappen zichtbaar worden. Maak niet de vergissing om te denken dat je paard per definitie één bepaald type is en dat al het andere niet meer mogelijk is. Ieder paard bezit namelijk kenmerken van alle types. Ook treden er continu veranderingen op die van invloed zijn op het karakter van het paard. Ieder paard heeft een basiskaraktertype dat constant onder invloed staat van dingen van buitenaf. Training kan bijvoorbeeld een positieve invloed hebben op het type en leefomstandigheden een slechte. Deze invloeden kunnen zelfs het basiskarakter tijdelijk zo beïnvloeden dat het niet meer herkenbaar is. Daarom is het belangrijk dat het dier de ruimte en vrijheid krijgt om zichzelf te zijn, zodat het basiskarakter uiteindelijk weer naar boven komt. Ook een paard is beter af als het zichzelf mag zijn,het zal zeker zijn gezondheid ten goede komen.
Tijdens het trainen van paarden is het belangrijk kennis te hebben van het type paard dat je aan het trainen bent. Met trainen wordt hier het trainen op alle niveaus bedoelt. Of het een jong paard is dat de basisdiscipline moet leren of een sportpaard dat hoog in discipline wordt getraind. Het gaat hier niet om de inhoud, maar om de vorm van de training. Daarom worden hier een aantal basiskenmerken voor de trainingsvorm van het houtpaard aangegeven.
Het Houtpaard heeft beweging nodig en moet het geleerde het liefst in prestatievorm kunnen gebruiken. Dit houdt niet in dat er elke keer een topprestatie moet worden geleverd. Hoewel hij dit snel zal aanbieden, is het de kracht van de trainer om het er juist niet uit te halen, maar het basisgedeelte te perfectioneren door tegen zichzelf te beschermen. Het leertempo moet rustig zijn, maar de methode actief en energiek.
Passende partner
Welke relatie past bij jou?
De elemententheorie (Water, Hout, Vuur, Aarde, Metaal) gaat op voor alle levende wezens. De 5 hoofdkaraktertypes gelden dus niet alleen voor paarden, maar ook voor mensen. Als we proberen objectief naar onszelf te kijken, zullen we één of meerdere types bij onszelf kunnen herkennen. Besef daarom dan ook dat het belangrijk is je eigen type (dat je zelf bent) te kennen en te accepteren. Daardoor zul je beter in staat zijn een paard te kiezen dat bij je past. Ook moet je hierbij kijken naar het doel dat je met het paard voor ogen hebt. Niet ieder karaktertype is namelijk geschikt voor het mogelijke doel dat mensen voor het paard in gedachten hebben.
Bovenstaande voorkomt teleurstellingen en voor beide partijen een hoop ellende. Als jij zelf bijvoorbeeld een aardetype bent, kun je je voorstellen dat je niet gelukkig zult zijn op een houtpaard. Wanneer je gewoon gezellig een stukje wilt rijden en dit type alleen maar keihard wil gaan omdat hij wil winnen, zullen jullie beiden teleurgesteld naar de stal terugkeren.
Voeding
Het houtpaard op de juiste manier voeden
Dit paard houdt van de zure smaak en daarom bevat het kruidenmengsel zuursmakende groenten en fruitsoorten. Een goede basis voor het rantsoen is volkoren. Volkoren producten bevatten veel energie en voedingsvezels die essentieel zijn voor dit paard. Wu Xing Hout is naast groenten en fruit aangevuld met kruiden en specerijen die speciaal zijn afgestemd op het houtpaard om specifieke organen van het houttype te verzorgen. Hierdoor wordt het lichaam in balans gebracht. De unieke zure smaak van het voer voldoet aan de persoonlijke smaak van je paard. Je paard komt daardoor beter in balans.
Wu Xing Hout Ingrediënten o.a.: Petroselina, Cynara, Carduus marianus, Spinacia oleracea, Salvia officinalis, Hibisci sabdariffae, Berberidis.
Het Wu Xing Hout kruidenmengsel kan op 3 manieren worden gebruikt:
1. Karakter kruiden (voor de onvermoeibare, harde werker)
smaak: zuur
Wu Xing Hout is speciaal samengesteld voor houttypes, die qua karakter gekenmerkt worden door hun onvermoeibare, explosieve inzet. Omdat het houttype het liefst zijn voer zo snel mogelijk naar binnen schrokt, wordt het voer gekenmerkt door een volumineus, structuurrijk uiterlijk. Hierdoor wordt het houtpaard gedwongen goed te kauwen.
2. Fysieke ondersteuning
De kruiden kunnen gegeven worden ter ondersteuning van de volgende fysieke problemen: – Lever/gal – Spieren / spier- en hoefbevangen – Peesproblemen – Oogontsteking – Kramp koliek – Brokkelhoeven
3. Seizoens kruiden: Voorjaar Wu Xing Hout biedt tijdens het voorjaar een goede ondersteuning