Hout
Vuur
Aarde
Metaal
Water

De vijf elementen

 De vijf elemententheorie wordt onder meer gebruikt in de acupunctuur. Het vindt zijn oorsprong in de traditionele Chinese geneeswijze. Een geneeswijze die al meer dan 5000 jaar oud is. Binnen Wu Xing wordt de vijf elementen theorie gebruikt om een karaktertype-indeling te maken van dieren, gebaseerd op je eigen waarnemingen ten opzichte van het gedrag van je paard. Het biedt een extra ingang om te leren kijken naar je dier. Door je dier te bekijken en observeren leer je hoe je het beste met je dier kunt omgaan (omgeving, voeding en relatie). Uit de karaktertype- indeling zal blijken dat niet ieder type geschikt is voor het mogelijke doel dat je ervoor hebt. De mogelijkheden en onmogelijkheden die daaruit ontstaan, helpen je met het aanpassen van je verwachtingspatroon, het geeft meer begrip voor de reacties van het dier. Ook is het een aanleiding om eens heel anders naar je dier te kijken.

Karaktertype bepalen

Om te bepalen welk type je dier is, moet je veel kijken. Je dier in verschillende omstandigheden observeren en proberen objectief te kijken. Voor de eigenaar is deze objectiviteit altijd het moeilijkst. Zijn of haar indruk wordt vaak beïnvloed door wat hij of zij wil zien.

De emotionele band met het dier vertroebelt soms de objectiviteit. Ook de gemeenschappelijke ervaringen hebben hun invloed. (Eens bang voor trekkers, altijd bang voor trekkers.) Het kan dan ook geen kwaad om een dergelijke observatie met iemand anders samen te doen of om elkaars resultaten te vergelijken.

De vijf elementen zijn: water, hout,vuur, aarde en metaal. Elk element staat voor een bepaald karaktertype. Lees meer over de elementen op onze site.

Ieder dier heeft een constitutie (een aantal sterke en zwakke punten waardoor het dier gekenmerkt wordt). Meestal past de constitutie van het paard in één of meer elementen. Dit wil dus niet zeggen dat het dier slechts in één van deze elementen past. Sterker nog: meestal doorloopt het dier in zijn leven alle elementen.

Van elk element zullen er herkenbare invloeden achterblijven. Toch heeft het dier een constitutie die min of meer constant is. Dat wil dus zeggen: een aantal sterke en zwakke punten waardoor het dier gekenmerkt wordt en ook zal blijven. Zo zijn er natuurlijk ook veel kenmerken die dermate aan verandering onderhevig zijn, dat je ze veranderlijk zou kunnen noemen. Het is dan ook belangrijk om de grote lijnen die min of meer constant zijn, er uit te halen.

Wu Xing Vuur Hond

Meestal is het type van je dier een combinatie van een aantal elementen als hoofdtype met kenmerken van andere elementen. Een enkele maal komt het voor dat het type van een dier maar uit één enkel hoofdtype bestaat.

Kruidenmengsels

Wu Xing biedt een assortiment kruidenmengsels aan dat uitgaat van de natuurlijke leefwijze en het karakter van het dier.

Van oudsher is een dier gewend zeer gevarieerd voedsel te eten en zelf te kiezen welk voedsel het at. Wu Xing sluit aan bij de natuurlijke gedachte. Ieder dier is net als de mens een individu en bezit een eigen karakter. Het heeft bepaalde behoeftes en gevoelens. De behoefte naar voeding is onlosmakelijk verbonden met smaken en geuren.

Vaak hebben we een voorkeur voor een bepaalde smaak of geur. Dit is ook het geval bij dieren. Daarom is voor elk type diereen speciale kruidenmengsel ontwikkeld, dat is aangepast aan het karaktertype. Hierbij is gelet op de eetgewoontes en de discipline van het dier. Naast deze kruidenmengsels is er natuurlijk krachtvoer benodigd. .

Voeradvies voor paarden

De Wu Xing voeradviesmethode helpt je bij het vinden van de juiste voersamenstelling voor jouw paard.

De voeradviesmethode bestaat uit verschillende stappen.

  • Allereerst wordt het karakter van je paard bepaald. Aan de hand van deze uitslag kun je zelf bepalen welk voedselpakket het beste bij jouw viervoeter past.
  • Daarna kun je bepalen wat de beste balans is tussen de verschillende kruiden, zodat het gehele rantsoen aansluit bij de behoeftes van je paard.

Hierbij wordt de keuze en hoeveelheid van het voer niet alleen afhankelijk van het prestatieniveau maar ook van de innerlijke behoefte van je paard.

Bepaal hier jouw voeradvies met het 50-vragenformulier.

Scroll naar boven